Suroviny
- 400 g rýže Arborio risotto
- 2 malé pórky (nakrájené na tenké plátky)
- 50 g sušených hub shitake
- 2 velké žampiony Portobello (oloupané a nakrájené na tenké plátky)
- 2 stroužky černého česneku (jemně nasekané)
- 500 ml suchého bílého vína (neperlivého nebo šumivého)
- 2-3 lžíce olivového oleje
- 30 g másla
- 120 g lanýžového sýra Snowdonia Cheddar Truffle Trove (jemně nastrouhaného)
- 1 lžíce čerstvé pažitky (nasekané)
- 1 lžíce čerstvé petrželky (jemně nasekané)
- Čerstvě mletý černý pepř
- Mořská sůl podle chuti
Příprava
- Sušené houby shitake vložte do velkého džbánu a zalijte 1 litrem vroucí vody. Namočte na 20 minut.
- Houby dobře slijte a 500 ml houbové tekutiny si nechte na vývar.
- Ve velké hluboké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje a asi 5 minut na něm jemně osmahněte pórek, dokud nezměkne. Přidejte černý česnek a vařte další 2-3 minuty.
- Vmíchejte houby portobello a okapané houby shitake. Pokračujte ve vaření po dobu 5 minut, dokud houby nezměknou.
- Dochuťte čerstvě mletým černým pepřem a vrchovatou lžičkou mořské soli.
- Do pánve přidejte rýži na rizoto a za stálého míchání vařte 1 minutu. Přilijte bílé víno a nechte probublávat, aby se alkohol odpařil.
- Nechte pánev na mírném ohni a přilijte 125 ml houbového vývaru. Za pravidelného míchání rýži mírně povařte.
- Když rýže absorbuje všechnu tekutinu, přidejte dalších 125 ml vývaru a pokračujte v dušení a míchání.
- Rizoto by mělo být krémovité, pokračujte proto v míchání, dokud rýže nepojme všechen vývar a rýže má správnou konzistenci.
- Pokud je rýže stále nedovařená, přidejte trochu vroucí vody a pokračujte ve vaření, dokud nezměkne.
- Sundejte pánev z ohně, vmíchejte máslo a posypte polovinou nastrouhaného sýra Snowdonia Cheddar Truffle Trove. Vmíchejte nasekanou pažitku a nasekané lístky petrželky.
- Přiklopte a nechte minutu nebo dvě odstát, aby rýže mohla plně absorbovat přebytečnou tekutinu. Posypte rizoto zbylým sýrem, naposledy promíchejte a zkontrolujte dochucení.
- Lžící rozdělte do misek a ihned podávejte.
- Výborné je spolu se salátem z baby špenátu a rajčat a křupavým česnekovým chlebem.